Panleucopenia Felină

 Fara un tratament potrivit sansele de supravietuie în Panleucopenia felină sunt sub 10 %, insa, stabilirea unui protocol terapeutic conform analizelor de sange si investigatiilor suplimentare, face ca rata de supravietuire sa creasca peste 90 %.

Panleucopenia felină este o boala infectioasa foarte grava, uneori chiar mortala, care apare la puii de pisica nevaccinati sau vaccinati necorespunzator.

Panleucopenia felină se poate transmite  pe cale intrauterinara  ( de la mama la pui si astfel are loc infestarea nou nascutilor), pe cale directa, prin contactul cu animale bolnave sau fecalele acestora, sau pe cale indirecta prin contactul cu pantofi, haine sau alte animale cu rol de vectori.

Dupa ce pisica a intrat in contact cu virusul, acesta prezinta o perioada de incubatie de 3-5 zile, uneori poate creste la 7 zile iar in cazuri foarte rare 21 de zile. In tot acest timp, parvovirusul  isi face  de cap in organism si produce o scadere foarte grava a leucocitelor ( celule albe cu rol in aparare), afecteaza tubul digestiv producand leziuni la nivelul mucoasei care se vor complica bacterian, ca in final sa apara inapetenta, voma, diaree cu sange, febra, deshidratare, letargia severa, dureri abdominale.

Manifestarea clinica este mai grava si sansele de supravietuire sunt mai mici daca:

–  exista si alte patologii simultan : prezenta parazitilor interni si/sau externi, alte patologii virale ( rinotraheita infectioasa sau imunodeficienta felina, leucemia felina etc) ,

– greutatea este sub 1 kg

–  boala a aparut dupa o perioada in care pisica a prezentat o alta patologie, avand deja o imunitate foarte scazuta.

Aceasta patologie o putem preveni prin vaccinarea corespunzatoare, conform varstei, dupa ce in prealabil organismul a fost deparazitat; astfel se vor vaccina doar pisicile clinic aparent sanatoase si se vor respecta regulie de carantina profilactica.

Carantina profilactica în Panleucopenia felină presupune eliminarea surselor ce pot fi vectori : incaltamintea si imbracamintea cu care mergem afara sau, intrarea in contact cu alte animale sau oameni care ne viziteaza, limitarea spatiului.

Tratamentul consta in internarea pacientului, stabilirea unui protocol terapeutic in functie de nevoile pacientului, administrarea de fluide perfuzabile.

In cazurile extrem de grave de Panleucopenie felină, se ajunge inclusiv la transfuzie de sange integral sau transfuzie de plasma si tocmai din aceasta cauza necesita o supraveghere strica si avizata medical pana cand pacientul iese din starea critica. Sunt aproximativ 7 zile de foc in care nici o zi nu se aseamana cu cealalta, insa care se poate incheia cu un final fericit.

În cadrul clinicilor veterinare MDP Vet, Panleucopenia felină este tratată de departamentul de boli infectioase, sub atenta supraveghere a Dr. Georgiana Năstase.

Articole generaleBoli infecțioase

Comentarii dezactivate.