Cardiomiopatia dilatativă la câine – Clinica Veterinară MDP Vet

Cardiologie MDP VET

Cardiomiopatia dilatativă este una dintre cele mai întâlnite patologii cardiace canine. Apare cu precădere la masculii din rasele de tare mare şi gigantică cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani.

Primele cazuri de cardiomiopatie dilatativă au fost semnalate în literatura de specialitate încă din 1970, când cardiologii acelor timpuri au constatat apariţia unei afecţiuni cardiace congestive datorate dilataţiei cavităţilor cardiace şi subţierea pereţilor miocardului.

Această cardiomiopatie este o boală des întâlnită la câinii din rasele de talie mare şi gigantică, având o prevalenţă crescută pentru vârsta cuprinsă între 4 şi 8 ani şi afectează în special masculii din rasele Doberman, Cocker Spaniol, New Foundland, St. Bernard , Boxer , Airedale terrier.

Cardiomiopatia dilatativă poate evolua simptomatic dar şi asimptomatic. Primele simptome ale insuficienţei cardiace de cord stâng sunt: dispneea (iniţial apare doar la efort, ulterior şi în repaus), tusea, lipotimie, sincope, slăbire.

Atunci când evoluează asimptomatic, de cele mai multe ori se descoperă la controlul de rutină pe care orice patruped ar trebui să îl aibă cel puţin anual. Încă de la palpare, medicul va constata un puls femural slab şi distensia jugularelor. Va continua cu ascultaţia unde va auzi un suflu sistolic slab ca şi intensitate, zgomote cardiace patologice pe focarul de ascultaţie al valvei mitrale, slabe ca şi intensitate.

Ca şi proprietar să nu vă supăraţi dacă dumneavoastră aţi venit doar pentru un control de rutină înaintea vaccinului pe care îl faceţi anual iar medicul curant al patrupedului vă recomandă o serie de analize de sânge pentru monitorizarea markerilor cardiace şi o programare la medicul cardiolog specialist din clinică.

Diagnosticul de suspiciune începe încă de la examinarea clinică a căţelului dumneavoastră şi se va confirmă abia după ce medicul cardiolog îi va face o radiografie, o ecografie cardiacă şi un ECG.

Dacă diagnosticul de Cardiomiopatie dilatativă se confirmă, cardiologul îi va stabili un tratament corespunzător, coroborând starea clinică a animalului cu toate celelalte examene complementare care l-au îndrumat către un diagnostic cert.

Articole generaleCardiologie veterinară

Comentarii dezactivate.