SFATURI DESPRE CAINI si PISICI

Articole medicale, informatii generale, sfaturi si indicatii pentru ingrijirea cainelui sau pisicii tale

ARTICOLE GENERALE

Informatii generale, sfaturi si indicatii inainte de prezentarea la clinica

Articole medicale

Puiul de caine – ce trebuie sa stim

noiembrie 10, 2015

puiul de caine - Clinica Veterinara NON STOP MDP Vet, Str. Armenis nr.2

Puiul de câine – ce trebuie să știm când adoptăm sau achizitionăm un cățel

V-ați hotărât să adoptați sau sa chiziționați un cățel! Felicitări pentru decizia luată! Vă propun în materialul următor să aflați ce presupune acest lucru în linii mari. Îngrijirea unui cățeluș necesită foarte multă responsabilitate, timp, multă răbdare și resurse materiale.

Alimentatia adecvata

Cățeii tineri necestiă alimente care să le asigure o devoltare armonioasă și o serie de nutrienți pentru dezvoltarea unui sistem osos solid și a unei mase musculare adecvate. Astăzi găsiți în magazinele specializate hrană premium și super premium, realizată după rețete meticulos cercetate și calculate, hrană ce poate asigura necesarul zilnic de nutrienți. Este foarte important să știm cum alegem o hrană adecvată și ce anume să urmărim pentru a putea diferenția o hrană de calitate de o hrană de calitate inferioară. Ambalajul si promovarea anumitor produse pe diferite canale de comunicare ne poate induce în eroare. Cu toate acestea este foarte important să citim cu atenție informațiile furnizate de producător pe ambalaj și anume INGREDIENTELE

Cantitatea de proteină prezentată pe ambalaj NU este relevantă în stabilirea calității produsului. Ce este cu adevărat important este sursa din care provine proteina. Câinele este un animal CARNIVOR, deci principală sursă de proteină trebuie sa fie de origine animală – cu alte cuvinte carne. Primele ingrediente prezentate pe ambalaj, reprezintă in ordinea prezentării, principalele surse de proteină din hrana respectivă.

Un exemplu de hrană de calitate:

” Ingredients:
Bison, venison, lamb meal, chicken meal, egg product, sweet potatoes, peas, potatoes, canola oil, roasted bison, roasted venison, natural flavor, tomato pomace, ocean fish meal, choline chloride, dried chicory root, tomatoes, blueberries, raspberries, yucca schidigera extract, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract, vitamin E supplement, iron proteinate, zinc proteinate, copper proteinate, ferrous sulfate, zinc sulfate, copper sulfate, potassium iodide, thiamine mononitrate (vitamin B1), manganese proteinate, manganous oxide, ascorbic acid, vitamin A supplement, biotin, calcium pantothenate, manganese sulfate, sodium selenite, pyridoxine hydrochloride (vitamin B6), vitamin B12 supplement, riboflavin (vitamin B2), vitamin D supplement, folic acid.”

Această hrană conține 6 surse de proteină animală. Din cele 6 surse 4 sunt primele ingrediente prezentate pe ambalaj. Toate susele de proteină animală sunt provenite din carnea unui animal numit ceea ce este deasemenea foarte important. Exprimări de genul „Meat By-Product” sau „Meat” fară a fi numit animalul nu reprezintă o sursă de proteină de calitate.

După câte observați, exemplul de hrană prezentat nu conține cereale. Așa cum am mai spus, câinele este un animal carnivor. Prezența cerealelor în hrana unui căine NU este recomandată. Incercați să alegeți o hrană cu cât mai puține cereale în ingrediente sau chiar fără dacă este posibil. Dacă mancarea conține totuși cereale orezul si ovăzul sunt două din cerealele de calitate superioară, permise în hrana câinelui dumneavostră.

Hrana colorata

Hrana colorată este colorată pentru că are coloranți. Culoarea nu este provenită din legume sau fructe. Ferițivă de „bobițele” colorate – sunt de cea mai proastă calitate. După cum vedeți în imaginea alăturată, din punct de vedere al imaginii estetice mancarea colorată are un aspect mult mai comercial. Nu vă lasați păcăliți de acest fapt – câinele dumneavoastră nu va aprecia în nici un fel această „imbunătățire” estetică. Ba mai mult, coloranții prezenți în această hrană îl vor afecta pe termen mediu și lung și îi vor provoca afecțiuni gastro-intestinale, hepatice, renale, etc

Vă recomandăm să evitați pe cat posibil hrana umedă (conservă) sau hrana gătită în casă. Dacă totuși optați pentru una din cele două vă recomandăm să consultați ingredientele de pe ambalaj pentru hrana umedă (conservă) iar pentru a asigura o dietă echilibrată prin hrana gătită să cereți ajutorul și sfatul medicului veterinar pentru alegerea ingredientelor. Țineți mereu cont de faptul că anumite alimente folosite în consumul uman pot fi extrem de nocive pentru câinele dumneavoastră.

Programul de hrana pentru puiul de caine

Câinele va trebui hrănit după un program bine stabilit, cu ore aproximativ exacte. Masa va fi servită în același castron, de preferință în același loc. Vă recomandăm să nu asezați castronul direct pe sol. Acesta ar trebui sa stea la o înălțime care să nu necesite aplecarea excesivă a câinelui.  Numărul de mese va fi stabilit cu medicul dumneavoastră în funcție de vârsta, talia și nivelul de activitate ale cățelușului și tipul de hrană ales. Mesele regulate și la ore fixe vă vor ajuta și în educația ulterioară a câinelui. Mâncarea câinelui NU se lasă la discreția acestuia. Câinele va trebui să se hrănească intr-un interval relativ scurt de timp. Dacă acesta refuză mâncarea nu îi completați cu absolut nimic porția. Va dezvolta un obicei. Dacă acesta nu se hrănește in maxim 30 min, porția va fi retrasă pană la următoarea masă. Astfel nu veți avea un câine mofturos și acesta va considera hrana importantă și totodată pe cel care o furnizează.

Foarte important! – Un câine cu un program de mese bine stabilit și hrănit corect va manca mereu. Dacă veți respecta aceste reguli în timp veți avea un barometru extrem de important al sănătății cainelui dumneavoastră. Un câine care nu se mai hrănește brusc pentru mai mult de 24 de ore are o problemă de sănătate.

Spre deosebire de hrană apa trebuie asigurată permanent (la discreție), la temperatura camerei și curată

Igiena si intretinerea puiului de caine

Câinii au nevoie de spațiu de joacă și mișcare. De asemenea trebuie să aibă propiul loc de odihnă și somn. Asociați pe cat posibil comanda „La loc” cu acest spațiu.

Puiul de caine se îmbăiază numai după terminarea schemei de vaccinare, la interval de cel puțin o lună. Nu spălați câinele excesiv pentru că riscați să ii distrugeți părul. Pentru baie este de preferat să folosim șampoane de bună calitate, procurate din magazine specializate veterinare. Cereți sfatul personalului calificat pentru alegerea unui produs potrivit. În funcție de tipul de blană sau păr va trebui să procurați și accesoriile necesare pentru îngrijirea acestora. Câinele necesită o îngrijire constantă și ar fi bine să vă adresați pentru început unui cabinet de cosmetică care să vă îndrume.

Programul de vaccinare si deparazitare pentru puiul de caine

Vaccinarea începe la 5-6-7 săptămâni de viață pentru că după această vârstă anticorpii moșteniți de la mamă dispar din organism.

Vaccinarea este precedată întotdeauna de minim 2 deparazitări interne. De obicei se începe schema de vaccinare cu un vaccin monovalent (împotriva parvovirozei) sau cu un vaccin bivalent (ce protejează și împotriva distemperului).
Se vaccinează întotdeauna numai câinii tineri clinic sănătoși.
La 14 zile se efectuează urmatorul vaccin de stimulare suplimentară a imunizării inițiale și adăugare de valențe noi. Bolile cuprinse în această vaccinare sunt de obicei parainfluența canină, leptospiroza, hepatita infecțioasă, coronaviroza.
După 3-4 săptămâni, la alegerea medicului veterinar se poate efectua o vaccinare cu același profil.
Ultima vaccinare o include și pe cea obligatorie prin lege, împotriva rabiei. Acest vaccin se poate face doar câinilor microcipați și înregistrați in R.E.C.S. Acest vaccin se va repeta în fiecare an, la 12 luni de la această ultimă vaccinare. Datorită incidenței crescute, împreună cu aceste vaccinări, se mai poate efectua și cea împotriva tusei de canisă (împotriva Bordetella bronchiseptica).

Deparazitarea externă este obligatorie. Protecția impotriva puricilor, căpușelor și tânțarilor este vitală pentru câinele dumneavoastră. Toți acești paraziți pot transmite prin mușcătură și infestație boli care pot fi mortale. Deparazitarea externă se poate realiza prin pipete speciale sau pastile administrabile pe cale orală. Important – Zgarda antiparazitară poate asigura protecție dar bariera creată de aceasta este insuficientă dacă nu este combinată cu un produs din cele enunțate mai sus. Nici un produs antiparazitar nu asigură protecție 100%. Este important ca în sezonul cald (aprilie – octombrie) deparazitarea externă să se facă astfel încât să nu existe perioade neacoperite. Vă recomandăm să efectuați această deparazitare și in sezonul rece deoarece este posibil ca paraziții externi să supraviețuiască mai ales in zonele cu ierni blânde.

Dresajul

Puiul de caine trebuie să învețe cât mai repede comenzile de bază pentru o bună gestionare a situațiilor ulterioare. Mersul în lesă și zgardă trebuie exersat de mic. Însă ceea ce trebuie să nu omiteți niciodată este să vă recompensați câinele cel puțin verbal de fiecare dată când execută o corect o comandă sau face o faptă care vă mulțumește. Ulterior este recomandat ca pentru educarea câinelui să vă adresați unui trainer (dresor) ce vă poate ajuta să aprofundați dresajul și educația câinelui. În cazul în care în familia dumneavoastră există și copii acestia trebuie informați asupra nevoilor de somn și odihnă ale cățelușului pentru a se evita eventualele reacții de apărare ale animalului.

În final nu vă putem spune decât că ați luat o decizie minunată și vă felicităm pentru asta. Câinele este un animal minunat, un membru al familiei. Totodată este și o foarte mare responsabilitate pe care va trebui să vi-o asumați.

Dr. Monica Bilan
Medic Veterinar – MDP Vet